Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, sól niskosodowa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek, papryka słodka, lubczyk, zioła prowansalskie, tymianek, cząber.

* substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

 zostały umieszczone pod potrawami.

Informacja o alergenach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym w jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów                                                                 występujących w posiłkach.

 Rodzaje alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

Skład potraw znajduje się do wglądu u Intendentki.

Dzień

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

17.06

Poniedziałek

·         Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica, szczypiorek, rzodkiewka, kakao

·         Owoc, herbata

·         1,3,6,7

·         Grochówka z warzywami i ziemniakami

·         Kluski na parze z jogurtem- wyroby własne, kompot

·         1,3,6,7,9

Kanapka z żółtym serem, zielona sałata, herbata

1,6,7

18.06

Wtorek

·         Zupa mleczna z makaronem, pieczywo z masłem, twarożek

·         Marchew do chrupania, herbata

·         1,3,6,7

·         Zupa porowa z warzywami i ziemniakami

·         Gulasz mięsny, kasza gryczana biała, sałatka szwedzka, kompot

·         1,6,9

Ciastka maślane, owoc, napój mleczny

1,3,6,7

19.06

Środa

·         Pieczywo mieszane z masłem, wędlina, pomidor, kawa Inka na mleku

·         Owoc, herbata

·         1,6,7

·         Zupa krem brokułowy, zabielany, grzanki

·         Filet z miruny panierowany, mizeria, ziemniaki, kompot

·         1,3,4,6,7,9

Owoce, wafle ryżowe, sok

6

20.06

Czwartek

Boże Ciało ______________ ____________

21.06

Piątek

·         Pieczywo z masłem, filet z makreli w sosie pomidorowym, kawa Inka na mleku

·         Owoc, herbata

·         1,4,6,7

·         Rosół z warzywami i makaronem

·         Placki ziemniaczane ze śmietaną z dodatkiem cukru, kompot

·         1,3,6,7,9

Chrupkie pieczywo razowe z miodem, mleko, owoc

1,6,7